NYHETER

loading...

Vid årets Gala på Varberg Stadshotell & Asia Spa i Varberg hölls finalen för årets SWEDISH ARTS & BUSINESS AWARD där KULTUR & NÄRINGSLIV delade ut årets pris till vinnaren Wallstreet.

Konstfestivalen Wallstreet har med Stockholms, Nacka och Upplands Bro kommuner, 14 företag, 6 kulturorganisationer och 100+ konstnärer
levandegjort kommunerna genom skulpturer, muralmålningar och performances i dystra gångstråk och på grå fastighetsväggar samt genom att skapa en lång strandpromenad med konst över kommungränser väckt liv i annars trista eller ointressanta områden och genererat ett stort konstintresse under den gångna sommaren. Partnerträffar har gett kunskapsutbyte och skapat vilja att göra mer med fler framåt.
 
Kultur & Näringsliv delar varje år ut priset för bästa samarbetet mellan kultur och näringsliv i Sverige. Juryn utser tre nominerade, där vinnaren annonseras på Prisgalan. Övriga finalister var Nederman Holding AB som tillsammans med Dunkers Kulturhus har skapat utställningen The Breath med fokus på luften som vi andas. Vidare var GöteborgsOperan och Swedbank som genom partnerskapet med GöteborgsOperan bidrar Swedbank till hållbar förändring för barn och unga och hjälper dem att hitta sitt sammanhang i och genom konsten och musiken.
 
” Årets omgång har varit intressant för juryn”, säger Kultur & Näringslivs ordförande Magnus Lagerkvist. ”Prisgalan blev ett fantastiskt event där samtliga finalister hade bra och väldigt olika  projekt som alla givit nytta till medverkande parter från kulturen och näringslivet.”
 
Jury för SABA är: Prins Carl Philip, Hedersordförande, Magnus Lagerkvist, ordförande, Jonas Anderson, vice ordförande, Per Bystedt, Jan Bernhardsson, Ingela Roos, Ulrika Areskog Lilja samt Anders Boman, föreningens VD.
 
Frågor kan ställas till:
Magnus Lagerkvist, 0707-594705. KULTUR & NÄRINGSLIV
www.kulturnaringsliv.se

Läs hela nyheten »
loading...

Vid årets Gala på Textile Fashion Center i Borås var finalen för årets SWEDISH ART & BUSINESS AWARD där KULTUR & NÄRINGSLIV delade ut årets pris till vinnaren Rys och Mys
 
Kultur & Näringsliv delar varje år ut priset för bästa samarbetet mellan kultur och näringsliv i Sverige. Juryn utser tre nominerade, där vinnaren annonseras på Prisgalan. Övriga finalister var NORDENS PARIS, där Stiftelsen Nordiska Museet och AB Nordiska Kompaniet har med utställningen Nordens Paris på Nordiska Museet återupplivat NK:s Franska Damskrädderis produktion från 1902 till 1966. Vidare var  STOCKHOLM SCHOOL of ECONOMICS ART INITIATIVE från Handelshögskolan i Stockholm med Natur & Kultur samt privata sponsorer och stiftelser som genom sitt Art Initative – som består av Literary Agenda och Art Initiative – systematiskt introducerat konst och annan kultur som en naturlig del av undervisningen på skolan.
 
”Årets omgång har varit svår för juryn”, säger Kultur & Näringslivs ordförande Magnus Lagerkvist. ”Prisgalan blev ett fantastiskt event där samtliga finalister är vinnare, då de är utmärkta projekt.”
 
Jury för SABA är: Prins Carl Philip, Magnus Lagerkvist, ordförande, Jonas Anderson, vice ordförande, Per Bystedt, Jan Bernhardsson, Ingela Roos samt Anders Boman, föreningens VD.

 
Frågor kan ställas till:
Magnus Lagerkvist, 0707-594705. KULTUR & NÄRINGSLIV
www.kulturnaringsliv.se

Läs hela nyheten »

DESIGNFESTIVAL I MALMÖ
19-22 maj
Vår nya medlem Form o Design Center arrangerar en riktigt häftig DESIGNFESTIVAL som innehåller det mesta. Läs mer på southernswedendesigndays.com

Läs hela nyheten »

Juryn för Swedish Arts & Business Award (SABA) har nu, enligt reglerna, nominerat tre projekt till årets SABA-Gala. Motiveringarna ser ni nedan.

Galan äger rum i Borås 2022-05-30 med start kl. 15.00 med en visning av Borås Kulturpark – som vann förra året. Själva eventet startat kl. 17.00 och pågår kvällen ut. 

De nominerade gör en presentation av sitt projekt på tillställningen inför prisutdelningen.
 
Varje medlem får deltaga i Galan med tre personer utan kostnad. Ytterligare tillkommande betalar 1.375 SEK per person.

Ni avgör själva hur många från er som kommer till eventet.

NOMINERINGAR SWEDISH ART & BUSINESS AWARD 2022

• NORDENS PARIS
Stiftelsen Nordiska Museet och AB Nordiska Kompaniet har med utställningen Nordens Paris på Nordiska Museet återupplivat NK:s Franska Damskrädderis produktion från 1902 till 1966 – ett unikt stycke mode- och hantverkshistoria. Utställningen och katalogen beskriver hur NK lyckades överföra Parismodets och världens modetrender till Sverige och få det att fungera professionellt och kommersiellt under mer än ett halvsekel. De mest vackra och dramatiska kreationer visas och ledning och hantverksskickligheten beskriv på ett lysande sätt och väcker till liv, för bevarande, en viktig del av Sveriges modehistoria. NK har stärkt sitt varumärke och Nordiska Museet har fått fler besökare genom projektet.

• STOCKHOLM SCHOOL of ECONOMICS ART INITIATIVE
Handelshögskolan i Stockholm, Natur & Kultur samt privata sponsorer och stiftelser har genom sitt Art Iniative – som består av Literary Agenda och Art Initiative – systematiskt introducerat konst och annan kultur som en naturlig del av undervisningen på skolan. Initiativet syftar till att utveckla hela människan och dess kreativitet genom att ge eleverna alla de egenskaper som behövs för att bli en bra ledare, vilket många elever blir i sin framtida gärning. Initiativet omfattar utställningar i skolan, litteraturseminarier och andra seminarier, diskussioner och föreläsningar, som alla är övertecknade. Initiativet har ökat intresset för skolan från dem som annars inte skulle söka sig dit. Initiativet har skapat diskussioner, ibland turbulens och därmed nått sitt syfte utöver alla förväntningar. 

• RYS OCH MYS
Hallands Kulturhistoriska Museum, Varberg Energi AB och Näringslivs- och Destinationskontoret i Varbergs Kommun har skapat ett utomhusevenemang som syftar till att öka museets och Varbergs fästnings attraktionskraft och staden som destination under lågsäsong och årets mörkaste tid. Fästningen och staden ljus- och ljudsättes och historiska och kunskapsevenemang har aktiverat staden, gett många besökare och på ett kreativt sätt spridit kunskap till unga och gamla. Evenemanget har pågått och pågår fortsatt och har blivit en verifierad succé.


För frågor om evenemanget: info@kulturnaringsliv.se

Stockholm 2022-04-07
Styrelsen

Läs hela nyheten »

Bland det roligaste med att jobba för K&N är att få besöka medlemmarnas egna evenemang. I helgen så delade Hjördis Schymbergs Stiftelsen ut priser till morgondagens operastjärnor och jag hade äran att vara där.

I Tonhallen i Sundsvall var det utsålt och en entusiastisk publik fick avnjuta fem unga talanger, i två framträdande var, innan juryn drog sig tillbaka för sina grannlaga överläggningar. Jag och ett gäng kompisar går titt som tätt på opera men någon expert är jag absolut inte och de unga deltagarna var alla fantastiskt duktiga. De här fem hade gallrats ut från 200 sökande från hela Norden där 20 gick vidare till en extra omgång och där de fem finalisterna valdes ut. De var dessa vi lyssnade till och medans juryn överlade pågick många överläggningar i publiken. Jag och min fru hade fastnat för den Norska talangen Matilda Sterby som med sin fantastiska röst och starka inlevelse hade översköljt oss med två smäktande arior. Till vår stora glädje blev det även juryns val efter en lång och svår överläggning.

Måste även nämna Eric Salén, dirigent, och Nordiska Kammarorkestern som gjorde ett lysande jobb både i att ackompanjera sångarna och när de i väntan på juryns utslag underhöll och med utdrag ur Georges Bizet Carmensvit 1 & 2.

Stort tack till Hjördis Schymbergs Stiftelse för ett lysande genomfört evenemang med stor potential.

Anders Boman

Bildtext Från vänster Dirigent Eric Salén, Matilda Sterby, Theodor Uggla, Emilia Utter, Elisabeth Einarsdötter och Jessica Elevant

Läs hela nyheten »