NYHETER

Carin Adlén ,grundare 1988 tillsammans med Industriförbundet av Föreningen Kultur & Näringsliv, har lämnat oss. Hon var född 13 februari 1929 och avled på nyårsafton 2021. Carin var under många år Arbetande Ledamot/VD för Kultur & Näringsliv och fortsatte sitt engagemang fram till för några år sedan.
 
Carin drev upp föreningen till en stark kraft för främjande av ökat, lönsamt samarbete mellan kulturen och näringslivet. Föreningen fick som medlemmar viktiga aktörer inom kulturen och näringslivet, som varit med sedan dess. Den  första stora framgången för föreningen var att få skattemyndigheterna att tillämpa samma bedömningar av avdragsrätten för samarbete/sponsoring av kulturen, som idrotten haft sedan länge. Föreningen utvecklades sedan till att främja och hjälpa företag och kulturaktörer att utforma produktiva samarbeten. För 27 år sedan instiftade man vidare under Carins ledning priset Swedish Art & Business Award, som haft stor betydelse för att främja stimulans och förståelse av kultur/näringsliv samarbeten till båda parters nytta.
 
Carin Adlén var hedersledamot i Kultur & Näringslivs styrelse fram till sin bortgång.
 
Vi minns Carin med stor värme och med respekt för hennes entusiasm och engagemang.

Läs hela nyheten »

K&N har sen ett knappt år hjälpt tre anrika operasällskap att ta fram ett koncept riktat mot näringslivet i avsikt att stärka operakonsten gentemot en yngre målgrupp. De tre sällskapen har alla noterat behovet att bättre kunna nå en yngre målgrupp och tillsammans med K&N utvecklat ett konkret förslag för hur detta skulle kunna förverkligas och finansieras.  

Svensk operakonst har en unik ställning i världen med förutom dessa tre världsstjärnor kan stoltsera med namn som t.ex. Jenny Lind och Birgit Nilsson historiskt och Peter Mattei och Nina Stemme som exempel på dagens stjärnor.
Projektet är nu inne i en fas där vi ska approchera näringslivet och ser fram emot att få återkomma här med resultatet.

Anders Boman
VD K&N

Läs hela nyheten »

Den 6:e september utseddes och presenterades vinnaren av 2021 års Swedish Art & Business Award!

Vid årets Gala på Vandalorum i Värnamo var finalen för årets Swedish Art & Business Award, där Kultur & Näringsliv delade ut årets pris till vinnaren Skulpturstaden Borås, Sparbanken Sjuhärad samt företag i Borås med omnejd som möjliggjort initiering, tillverkning och utplacering av 24 skulpturer i Borås, som givit staden ett lyft och gjort den till en destination.

Kultur & Näringsliv delar varje år ut priset för bästa samarbetet mellan kultur och näringsliv i Sverige. Juryn utser tre nominerade, där vinnaren annonseras på Prisgalan. Övriga finalister var SEB Arenastaden & CF Hill och UNGATIO i Östergötland.

”Årets omgång har varit svår för juryn, då vi fått in många utmärkta bidrag”, säger Kultur & Näringslivs ordförande Magnus Lagerkvist. ”Prisgalan blev ett fantastisk event där samtliga finalister är vinnare, då de är utmärkta projekt.”

Jury för SABA är: Prins Carl Philip, Magnus Lagerkvist, Jonas Anderson, vice ordförande, Per Bystedt, Jan Bernhardsson, Vincent Hashimi samt Anders Boman, föreningens VD.

Läs hela nyheten »


Efter ett uteblivet SABA 2020 och fortsatt osäkerhet kring pandemins utveckling kan Vi nu stolt meddela att SABA 2021 kommer att fortskrida som planerat. Prisutdelningen sker på Vandalorum – Museum för Konst och Design i Värnamo den 6/9-2021 kl. 18.00-23.00. Vandalorum är en privat stiftelse som har klarat pandemin genom kreativa åtgärder. Den intresserade kan läsa mer HÄR. Utdelningen av priset sker i form av en galamiddag.

Medlemmar i Kultur & Näringsliv kan sända två personer avgiftsfritt. Övriga är välkomna i mån av plats, då till en avgift à 1 275 SEK. Anmäler Er gör ni HÄR

Vi ser mycket fram emot att åter uppmärksamma och fira framgångsrika kultursamarbeten med Er. I det fall pandemin förvärras har vi en digital reservutgång.

Väl mött!
Kultur & Näringsliv

Läs hela nyheten »
I våras delades det ut stipendier till kulturutövare i Västra Götaland Län som en del av en coronasatsning. Med hjälp av stipendierna fick kulturutövarna ta del av kompetensutvecklande kurser från Kulturakademin Göteborg.
 
Vi på Kultur & Näringsliv samarbetade med Kulturakademin i detta och tog fram en webbkurs i sponsring. Denna bestod av två delar: en teoretisk del i form av videoföreläsning och en interaktiv del i Q&A-format. Kursens syfte var att få kulturutövare förstå sig på hur man kommunicerar sin verksamhet på ett tydligt sätt och hur man effektivt närmar sig samarbetspartners.
 
Feedbacken har varit mycket god och det gör oss glada. Nedan hittar ni ett exempel:
Läs hela nyheten »