loading...

Bildspel Swedish Arts and Business Awards. Foto: John Nelander

Kultur & Näringsliv

Kultur & Näringsliv är en unik medlemsförening som verkar för affärsmässigt grundade samarbeten mellan kulturen, näringslivet och det offentliga.

Vi utvecklar, förmedlar och påverkar med hjälp av kunskap, inspiration, verktyg och kontakter på området. Vi informerar om vilka möjligheter kultursamarbeten innebär och stöttar våra medlemmar i att utvecklas på sätt så att de enklare kan kommunicera och samarbeta med varandra.

Nyheter

Carin Adlén ,grundare 1988 tillsammans med Industriförbundet av Föreningen Kultur & Näringsliv, har lämnat oss. Hon var född 13 februari 1929 och avled på nyårsafton 2021. Carin var under många år Arbetande Ledamot/VD för Kultur & Näringsliv och fortsatte sitt engagemang fram till för några år sedan.
 
Carin drev upp föreningen till en stark kraft för främjande av ökat, lönsamt samarbete mellan kulturen och näringslivet. Föreningen fick som medlemmar viktiga aktörer inom kulturen och näringslivet, som varit med sedan dess. Den  första stora framgången för föreningen var att få skattemyndigheterna att tillämpa samma bedömningar av avdragsrätten för samarbete/sponsoring av kulturen, som idrotten haft sedan länge. Föreningen utvecklades sedan till att främja och hjälpa företag och kulturaktörer att utforma produktiva samarbeten. För 27 år sedan instiftade man vidare under Carins ledning priset Swedish Art & Business Award, som haft stor betydelse för att främja stimulans och förståelse av kultur/näringsliv samarbeten till båda parters nytta.
 
Carin Adlén var hedersledamot i Kultur & Näringslivs styrelse fram till sin bortgång.
 
Vi minns Carin med stor värme och med respekt för hennes entusiasm och engagemang.

Läs hela nyheten »

K&N har sen ett knappt år hjälpt tre anrika operasällskap att ta fram ett koncept riktat mot näringslivet i avsikt att stärka operakonsten gentemot en yngre målgrupp. De tre sällskapen har alla noterat behovet att bättre kunna nå en yngre målgrupp och tillsammans med K&N utvecklat ett konkret förslag för hur detta skulle kunna förverkligas och finansieras.  

Svensk operakonst har en unik ställning i världen med förutom dessa tre världsstjärnor kan stoltsera med namn som t.ex. Jenny Lind och Birgit Nilsson historiskt och Peter Mattei och Nina Stemme som exempel på dagens stjärnor.
Projektet är nu inne i en fas där vi ska approchera näringslivet och ser fram emot att få återkomma här med resultatet.

Anders Boman
VD K&N

Läs hela nyheten »

Den 6:e september utseddes och presenterades vinnaren av 2021 års Swedish Art & Business Award!

Vid årets Gala på Vandalorum i Värnamo var finalen för årets Swedish Art & Business Award, där Kultur & Näringsliv delade ut årets pris till vinnaren Skulpturstaden Borås, Sparbanken Sjuhärad samt företag i Borås med omnejd som möjliggjort initiering, tillverkning och utplacering av 24 skulpturer i Borås, som givit staden ett lyft och gjort den till en destination.

Kultur & Näringsliv delar varje år ut priset för bästa samarbetet mellan kultur och näringsliv i Sverige. Juryn utser tre nominerade, där vinnaren annonseras på Prisgalan. Övriga finalister var SEB Arenastaden & CF Hill och UNGATIO i Östergötland.

”Årets omgång har varit svår för juryn, då vi fått in många utmärkta bidrag”, säger Kultur & Näringslivs ordförande Magnus Lagerkvist. ”Prisgalan blev ett fantastisk event där samtliga finalister är vinnare, då de är utmärkta projekt.”

Jury för SABA är: Prins Carl Philip, Magnus Lagerkvist, Jonas Anderson, vice ordförande, Per Bystedt, Jan Bernhardsson, Vincent Hashimi samt Anders Boman, föreningens VD.

Läs hela nyheten »

Vill du veta mer om Kultur & Näringsliv?