Klicka på bilden för att bildspelet ska gå snabbare.

loading...

OM KULTUR & NÄRINGSLIV

Kultur & Näringsliv är en unik medlemsförening som verkar för affärsmässigt grundade samarbeten mellan kulturen, näringslivet och det offentliga.

Vi utvecklar, förmedlar och påverkar med hjälp av kunskap, inspiration, verktyg och kontakter på området. Vi informerar om vilka möjligheter kultursamarbeten innebär och stöttar våra medlemmar i att utvecklas på sätt så att de enklare kan kommunicera och samarbeta med varandra.

SWEDISH ART AND BUSINESS AWARD (SABA) 2024

Ceremonin med prisutdelning till vinnande bidrag hölls på Grand Hotel Saltsjöbaden 29 maj 2024

PRESSMEDDELANDE

Vid Galan på Grand Hotel Saltsjöbaden, igår kväll, där finalen hölls för årets SWEDISH ARTS & BUSINESS AWARD där KULTUR & NÄRINGSLIV delade ut årets pris till vinnaren
 
” HEDIN MOBILITY GROUP (HMG), ett galleri och en stor konstnärsgrupp har från start samverkat när HMG behövde planera ett nytt huvudkontor. Konstnärerna och galleristen var med, innan arkitekterna och byggarna kom in, för att skapa målen för byggnaden, där tidigare förvärvad konst och ny konst skulle harmoniera med byggnaden och därmed visa att HMG var en aktör med två hjärnhalvor, för att locka och behålla medarbetare, sända ett budskap till leverantörer och kunder och skapa en skådeplats för allmänheten. Ett unikt initiativ där konsten möter näringslivet som fortsatt bidragit till HMGs framgångar. Det första i Sverige.”

Kultur & Näringsliv delar varje år ut priset för bästa samarbetet mellan kultur och näringsliv i Sverige. Juryn utser tre nominerade, där vinnaren annonseras på Prisgalan.
 
Övriga finalister var BILMUSEET I HÄRNÖSAND & KANALBRON ek.f. ” Utifrån svåra utgångspunkter i en utflyttningskommun som Härnösand har Kanalbron skapat Sveriges största bilmuseum som klarat att utvecklas under tuffa omständigheter. Museet är ett tidsdokument över bilismens utveckling under 1900 talet men också över andra delar av samhällets utveckling genom en Barbiemonter, radioapparater och barnvagnar över decennierna med mera och med en inbjudande miljö. Efter investeringarna har museet klarat driften med de egna löpande intäkterna. Museet har skapat en destination och bidragit till Härnösands begynnande återhämtning och förstärkt grundarens och fastighetsbolagets varumärke som varit partner”. Samt SEB & MARKET ART FAIR har skapats av väletablerade och kvalificerade gallerier för att visa och framhålla nordisk konst. Inriktningen har varit på nordiska konstnärer av hög kvalitet men också utvalda nya konstnärer som dessa konstkännare bedömt ha en stor potential. Detta har skapat ett etablerat forum för högkvalitativ konst som uppskattats av marknaden. SEB har gått in som samarbetspartner för att möjliggöra för MAF att fortsatt utveckla verksamheten vilket inneburit att både etablerade konstnärer och unga lovande konstnärer fått en ny plattform där kvalitet och utveckling står i fokus.”
 
” Årets omgång har varit intressant för juryn”, säger Kultur & Näringslivs ordförande Magnus Lagerkvist. ”Prisgalan blev ett fantastiskt event där samtliga finalister hade bra och väldigt olika projekt som alla givit nytta till medverkande parter från kulturen och näringslivet.”
 
Jury för Swedish Art & Business Award är: Magnus Lagerkvist, ordförande, Jonas Anderson, vice ordförande, Per Bystedt, Jan Bernhardsson, Ingela Roos, samt Anders Boman, föreningens VD.
 
Frågor kan ställas till:
 
Magnus Lagerkvist, 0707-594705. KULTUR & NÄRINGSLIV
www.kulturnaringsliv.se

Läs hela inlägget »
loading...

Kultur & Näringslivs styrelseledamot Ingela Roos hade 20 mars sin debutvernissage på hotell At Six i Stockholm. Roligt och bra! Ingela har haft en lång och ansvarsfull karriär i kultursverige.  Väldigt roligt att hon nu satsar på sitt konstnärskap. Se bilderna. Vi tror hon har framtiden framför sig. Styrelseordförande Magnus Lagerkvist och Kultur & Näringslivs Administrative Chef Ywonne var imponerade!

Läs hela nyheten »
loading...

Tävlingen är skapad till minne av operasångerskan Hjördis Schymberg. Hon var en av Sveriges internationellt mest kända operasångare, hon sjöng bland annat över etthundra föreställningar tillsammans med Jussi Björling. Född 1909 på Alnö utanför Sundsvall fick hon en lång och innehållsrik karriär. Hon avled 2008, nittionio år gammal.

Sex unga operasolister tävlade i Schymberg Awards finalkväll den 24 februari på Tonhallen i Sundsvall, där Nordiska Kammarorkestern ackompanjerade finalisterna under ledning av dirigenten Damian Iorio.
Var och en finalisterna framför två operaarior. Den nordiska juryn – fyra etablerade sångare och en dirigent från de nordiska länderna - utsåg två stipendiater.
Rebecka Wallroth belönades med 50.000 kr och Josefine Mindus med 25.000 Kr
Totalt inkom 100 bidrag till årets tävling. Av dessa valde den nordiska juryn ut 20 semifinalister som fick skicka in nya inspelningar, och slutligen valdes sex finalister ut.
Som juryns ordförande Anders Olsson, tillika sekreterare i stiftelsen, sa vid utdelningen till de två pristagarna, att alla finalister är vinnare.

KULTUR & NÄRINGSLIVS Ordförande och Ekonomichef var på plats och var helt överväldigade över de fantastiska och professionella framförandena av de unga sångarna liksom över det mycket professionella arrangemanget.
 

Läs hela nyheten »
loading...

Vår nya Vice Vd André Chocron höll den fulltaliga publiken i ett fast grepp när han presenterade hur Kultur & Näringsliv arbetar och vilka redskap föreningen kan erbjuda sina medlemmar. Publiken var på alerten och många bra frågor kom under andra halvan av seminariet. 
 
Andre är stationerad i Göteborg och ser fram emot att kunna bidra till utvecklingen av långsiktigt hållbara samarbeten mellan kulturen, näringslivet och samhället. 
 
Tack Folk & Kultur för att vi fick vara med och berätta hur man får till stånd produktiva samarbeten mellan kulturutövare och företag som varar.

Läs hela nyheten »

VILL DU VETA MER OM OSS?