PRESSMEDDELANDEN

loading...

Vid årets Gala på Textile Fashion Center i Borås var finalen för årets SWEDISH ART & BUSINESS AWARD där KULTUR & NÄRINGSLIV delade ut årets pris till vinnaren Rys och Mys

 
Kultur & Näringsliv delar varje år ut priset för bästa samarbetet mellan kultur och näringsliv i Sverige. Juryn utser tre nominerade, där vinnaren annonseras på Prisgalan. Övriga finalister var NORDENS PARIS, där Stiftelsen Nordiska Museet och AB Nordiska Kompaniet har med utställningen Nordens Paris på Nordiska Museet återupplivat NK:s Franska Damskrädderis produktion från 1902 till 1966. Vidare var  STOCKHOLM SCHOOL of ECONOMICS ART INITIATIVE från Handelshögskolan i Stockholm med Natur & Kultur samt privata sponsorer och stiftelser som genom sitt Art Initative – som består av Literary Agenda och Art Initiative – systematiskt introducerat konst och annan kultur som en naturlig del av undervisningen på skolan.
 
”Årets omgång har varit svår för juryn”, säger Kultur & Näringslivs ordförande Magnus Lagerkvist. ”Prisgalan blev ett fantastiskt event där samtliga finalister är vinnare, då de är utmärkta projekt.”
 
Jury för SABA är: Prins Carl Philip, Magnus Lagerkvist, ordförande, Jonas Anderson, vice ordförande, Per Bystedt, Jan Bernhardsson, Ingela Roos samt Anders Boman, föreningens VD.

 
Frågor kan ställas till:
Magnus Lagerkvist, 0707-594705. KULTUR & NÄRINGSLIV
www.kulturnaringsliv.se
 

SE HELA PRESSMEDDELANDET »

Vid årets Gala på Vandalorum i Värnamo var finalen för årets SWEDISH ART & BUSINESS AWARD där KULTUR & NÄRINGSLIV delade ut årets pris till vinnaren SKULPUTURSTADEN BORÅS, Sparbanken Sjuhärad samt företag i Borås med omnejd som möjliggjort initiering, tillverkning och utplacering av 24 skulpturer i Borås, som givit staden ett lyft och gjort den till en destination.

Kultur & Näringsliv delar varje år ut priset för bästa samarbetet mellan kultur och näringsliv i Sverige. Juryn utser tre nominerade, där vinnaren annonseras på Prisgalan. Övriga finalister var SEB Arenastaden & CF Hill och UNGATIO i Östergötland.

”Årets omgång har varit svår för juryn, då vi fått in många utmärkta bidrag”, säger Kultur & Näringslivs ordförande Magnus Lagerkvist. ”Prisgalan blev ett fantastisk event där samtliga finalister är vinnare, då de är utmärkta projekt.”

Jury för SABA är: Prins Carl Philip, Magnus Lagerkvist, Jonas Anderson, vice ordförande, Per Bystedt, Jan Bernhardsson, Vincent Hashimi samt Anders Boman, föreningens VD.


Frågor kan ställas till:
Magnus Lagerkvist, 0707-594705. KULTUR & NÄRINGSLIV Paul Frankenius, 070-2708090. SKULPTURSTADEN BORÅS www.kulturnaringsliv.se

SE HELA PRESSMEDDELANDET »

Kultur & Näringsliv har nominerat UNGATIO från Östergötland, Skulpturstaden Borås och SEB Arenastaden & CF Hill till årets upplaga av SWEDISH ART & BUSINESS AWARD (SABA). Vinnaren utses vid Prisgalan som äger rum hos Vandalorum i Värnamo (föregående vinnare) preliminärt den 6:e september.

SABA delas ut varje år av Föreningen KULTUR & NÄRINGSLIV till bästa samarbete under de gångna åren mellan företag och kultur. Betoningen är att samarbetet skall gagna båda parter, vara lönsamt för båda och gagna det omgivande samhället.

UNGATIO har tillsammans med företag och kommuner i Östergötland på ett praktiskt sätt introducerat ungdomar till produktdesign och produkttillverkning genom att de i skarpa uppdrag fått verka i företagen, detta har, givit företagen ny kreativ design och nya produkter samtidigt som det öppnat ögonen för ungdomarna för en ny och intressant yrkesbana.

SKULPUTURSTADEN BORÅS har tillsammans med Sparbanken Sjuhäradsbygden samt företag i Borås med omnejd möjliggjort initiering, tillverkning och utplacering av 24 skulpturer i Borås, som givit staden ett lyft och gjort den till en destination.

SEB Arenastaden & CF Hill: vid inredningen av SEB:s nya huvudkontor i Arenastaden i Solna gav SEB CF Hill i uppdrag att sälja delar av bankens äldre konstsamling för att finansiera köp av samtida svensk konst för 50 MSEK, vilken nu dekorerar det nya kontoret i syfte att inspirera och bidra till tankar, nya idéer och kreativitet.

Juryn utser tre nominerade, där vinnaren annonseras på Prisgalan.

” Årets omgång har varit svår för juryn, då vi fått in många utmärkta bidrag”, säger
föreningens ordförande Magnus Lagerkvist. ”Vi ser fram emot Prisgalan och
utnämnandet av vinnaren, men samtliga nominerade är redan vinnare, då de är
fantastiska projekt.”

Jury för SABA är: Prins Carl Philip, Magnus Lagerkvist, Jonas Anderson, vice
ordförande, Per Bystedt, Jan Bernhardsson, Vincent Hashimi samt Anders Boman,
föreningens VD.


Frågor kan ställas till:
Magnus Lagerkvist, 0707-594705.
Anders Boman, 073-5440905.
Suzanne Möller, 073-6831527. UNGATIO
Paul Frankenius, 070-2708090. SKULPTURSTADEN BORÅS
Lars Emanuelsson, 070-6548708. SEB ARENA STADEN.

SE HELA PRESSMEDDELANDET »

Det både nationellt och internationellt uppmärksammande Solar Egg, skapat av Bigert & Bergström i samarbete med Riksbyggen, vann Swedish Arts and Business Awards 2018.
 
Solar Egg har tidigare blivit mycket uppmärksammat med bland annat Red dot Award och Svenska Designpriset. Vad betyder det att få Swedish Arts and Business Awards?


– Det här är ett speciellt roligt pris att få, för det kan stimulera till fler oväntade möten, när fler får upp ögonen för vad samarbeten mellan kultur och näringsliv kan ge, reflekterar Mats Bigert efter att ha mottagit Swedish Arts and Business Awards 2018.
 
Solar Egg är en offentlig bastu och samtidigt en skulptur som har setts av över en miljard människor runt hela jorden. Verket är utformat som ett stående ägg bestående av 69 guldpläterade stålplattor av olika form. Konstnärerna Bigert och Bergström har velat skapa ett socialt verk som i praktiken undersöker vanliga människors möte med och i värme, utanför konstinstitutionernas ramar. Det är öppet för allmänheten, gratis att använda och har varit uppfört vid Luossafjällets fot i Kiruna, där Riksbyggens bostäder är planerade.
 
Juryns motivering: Solar Egg skapar en positiv symbol för pånyttfödelsen av Kiruna och blir ett landmärke för samhällsomvandlingen och en mötesplats för dess innevånare. Solar Egg är en mycket professionell skapelse utförd med konstnärlig elegans och virtuositet.
 
– Solar Egg är en oerhört värdig vinnare i hård konkurrens, säger Linda Kowalski Nordfors, vd Kultur & Näringsliv. Intressant att se hur fler och fler av Sveriges allra bästa kulturprojekt kan bli verklighet just genom näringslivssamarbeten.
 
– Det känns otroligt hedrande att Riksbyggen och Bigert & Bergström får utmärkelsen. Solar Egg är ett mycket bra exempel där vi lyckats kombinera samhälls- och affärsnytta med kultur och design. Och att vi nu blir vinnare i Swedish Arts and Business Awards är ett fint kvitto på det, säger Mathias Sandberg, marknads- och försäljningschef på Riksbyggen Bostad Stockholm/Uppsala/Norr.
 
Swedish Arts & Business Awards är föreningen Kultur & Näringslivs tävling för kultursamarbeten som bygger på affärsmässighet, öppenhet, integritet och kreativitet. Kultur & Näringsliv ser som sin unika roll att agera brobyggare mellan kulturen och näringslivet, föreningen har anordnat tävlingen sedan 1993 som ett sätt att visa på goda exempel och inspirera till fler framgångsrika kultursamarbeten. 

SE HELA PRESSMEDDELANDET »

Tävlingen Swedish Arts & Business Awards nominerar i år fyra samarbeten som alla uppfyller kraven på ömsesidig affärsmässighet. Tre av fyra nomineringar har målgruppen barn och unga som gemensam nämnare.   
 

SE HELA PRESSMEDDELANDET »