Schymberg Award 24 februari i Tonhallen i Sundsvall

loading...

Tävlingen är skapad till minne av operasångerskan Hjördis Schymberg. Hon var en av Sveriges internationellt mest kända operasångare, hon sjöng bland annat över etthundra föreställningar tillsammans med Jussi Björling. Född 1909 på Alnö utanför Sundsvall fick hon en lång och innehållsrik karriär. Hon avled 2008, nittionio år gammal.

Sex unga operasolister tävlade i Schymberg Awards finalkväll den 24 februari på Tonhallen i Sundsvall, där Nordiska Kammarorkestern ackompanjerade finalisterna under ledning av dirigenten Damian Iorio.
Var och en finalisterna framför två operaarior. Den nordiska juryn – fyra etablerade sångare och en dirigent från de nordiska länderna - utsåg två stipendiater.
Rebecka Wallroth belönades med 50.000 kr och Josefine Mindus med 25.000 Kr
Totalt inkom 100 bidrag till årets tävling. Av dessa valde den nordiska juryn ut 20 semifinalister som fick skicka in nya inspelningar, och slutligen valdes sex finalister ut.
Som juryns ordförande Anders Olsson, tillika sekreterare i stiftelsen, sa vid utdelningen till de två pristagarna, att alla finalister är vinnare.

KULTUR & NÄRINGSLIVS Ordförande och Ekonomichef var på plats och var helt överväldigade över de fantastiska och professionella framförandena av de unga sångarna liksom över det mycket professionella arrangemanget.