Schymberg Award

Bland det roligaste med att jobba för K&N är att få besöka medlemmarnas egna evenemang. I helgen så delade Hjördis Schymbergs Stiftelsen ut priser till morgondagens operastjärnor och jag hade äran att vara där.

I Tonhallen i Sundsvall var det utsålt och en entusiastisk publik fick avnjuta fem unga talanger, i två framträdande var, innan juryn drog sig tillbaka för sina grannlaga överläggningar. Jag och ett gäng kompisar går titt som tätt på opera men någon expert är jag absolut inte och de unga deltagarna var alla fantastiskt duktiga. De här fem hade gallrats ut från 200 sökande från hela Norden där 20 gick vidare till en extra omgång och där de fem finalisterna valdes ut. De var dessa vi lyssnade till och medans juryn överlade pågick många överläggningar i publiken. Jag och min fru hade fastnat för den Norska talangen Matilda Sterby som med sin fantastiska röst och starka inlevelse hade översköljt oss med två smäktande arior. Till vår stora glädje blev det även juryns val efter en lång och svår överläggning.

Måste även nämna Eric Salén, dirigent, och Nordiska Kammarorkestern som gjorde ett lysande jobb både i att ackompanjera sångarna och när de i väntan på juryns utslag underhöll och med utdrag ur Georges Bizet Carmensvit 1 & 2.

Stort tack till Hjördis Schymbergs Stiftelse för ett lysande genomfört evenemang med stor potential.

Anders Boman

Bildtext Från vänster Dirigent Eric Salén, Matilda Sterby, Theodor Uggla, Emilia Utter, Elisabeth Einarsdötter och Jessica Elevant