Eventnäringen - en plats där kultur, näringsliv och det offentliga naturligt möts? 

I fredags var vi i Malmö för att medverka på Event in Skånes nätverksträff som den här gången anammade temat kultur- och näringslivssamarbeten. Vår vice VD Erica Smeds höll ett inspirerande föredrag och deltog i en intressant paneldiskussion tillsammans med Sparbanken Syd och Sponsrings- och Eventföreningen. Träffen anordnades för ett nätverk beståendes av cirka 100 representanter för Skånes eventnäring, varpå både kultur-, näringslivs- och offentliga aktörer fanns på plats och hade en utmärkt möjlighet att redan där och då så frön för nya samarbeten. Susanne Kallur, VD för Sparbanken Syd, tyckte att både vi och Sponsrings- och Eventföreningen målade upp en mycket ljus bild för området, vilket hon som näringslivsaktör gladde sig åt. Några utmaningar diskuterades dock förstås också. 

Sparbanken Syd är en unik sparbank i Sverige, då de inte längre lyder under Swedbank och därmed är Sveriges enda helt självständiga sparbank. De har en lång tradition av att på olika sätt stödja samhället, och samarbetar både med idrotten, kulturen och samhället. Sparbankens stiftelse har till uppgift att förverkliga goda idéer, en alldeles unik uppgift att ha som VD menade Susanne Kallur. 

Susanne menade också att de som företag gärna vill få "kalkylen presenterad för sig" utav en presumtiv samarbetspartner, där den ljust målade bilden utav vad ett samarbete kan ge finns presenterad även i siffror. Detta diskuterades som en utmaning för området, liksom okunskapen inom näringslivet om kulturen som passande samarbetspartner. Därmed är vikten av inspiration, kunskap och nätverk som detta en förutsättning för att kultursamarbeten ska fortsätta växa. 

Träffen avslutades med ett besök på utställningen Body Worlds HÄLSA som rest jorden runt och nu visas på MalmöMässan. Utställningen visar upp den mänskliga kroppen, dess uppbyggnad, organ och vävnadslager vilka har bevarats genom den banbrytande tekniken plastinering. Event in Skåne är med och samarbetar kring utställningen så att omkring 8000 skolelever runt om i Skåne får möjligheten att se utställningen. 

Bland deltagarna på plats fann vi dessutom glädjande nog en tidigare Swedish Arts & Business Awards-vinnare, som vann tävlingen redan 1994, i sin dåvarande tjänst för ett samarbete med Norrlandsoperan. Det var andra året som tävlingen arrangerades och prisceremonin hölls då på Grand Hotel i vår hedersordförande Christina Fru Magnusons närvaro. 
 

Senaste nyheter