Frukostseminarium på Thielska Galleriet där den nya konst- & museiguiden Dott presenterades i praktiken

Vad tittar alla på? Morgonens frukostseminarium på Thielska Galleriet handlade om ett nytt sätt att studera konstverk på, med hjälp av bildigenkänningsteknik och augmented reality via smartphone-appen Dott.

Dott är en ny typ av konst- och museiguide som låter besökaren utforska konstverk genom kameran på sin mobiltelefon. När besökaren riktar sin mobilkamera mot ett konstverk identifieras bilden genast av Dotts kraftfulla bildigenkänningsteknik, och därefter dyker färgglada prickar kopplade till text, ljud, video, ytterligare bilder eller länkar upp ovanpå målningen. På detta sätt kan utställaren berätta mer ingående om teknik och bakgrundshistoria för respektive detalj i konstverket, och besökaren kan själv navigera mellan olika ljudspår och texter helt utifrån sin egen nyfikenhet. Dott revolutionerar således sättet traditionella museiguider fungerar på genom att utnyttja berättarperspektivets spatiala dimension.

Fördelar som Kultur & Näringsliv ser med Dott är att den minskar trösklarna för besökarna att använda sig utav en guide, eftersom den finns lättillgänglig i besökarnas egna mobiltelefoner. Således behöver man inte heller köpa eller leasa audioguide-material till sin utställning. Det finns dessutom många möjligheter med användningen av guiden och det material som tillhandahålls genom den, en intressant tanke är bland annat att låta välkända, intressanta röster och personligheter få läsa in ljudspår och ge sin personliga touch på utställningen. Eller varför inte, besökarna själva? 

Network Services var också på plats för att säga ett par ord om hur man från dem kan hyra allt man behöver för att få ett professionellt wifi i sin utställninglokal, vilket underlättar för besökarna att använda Dott. Många museer och utställningslokaler har unika planlösningar och tjocka väggar, vilket kräver kreativa internetlösningar. 

Frukosten serverades från Thielska Galleriets café vars servering drivs i privat regi av matkreatören Monika Ahlberg, uppmärksammad för sina kokböcker och gärning vid Rosendals trädgård.

Tack alla nyfikna som kom!

Publicerat av: Erica Smeds

Senaste nyheter