Stockholms Filmfestival och Telia vinnare av Swedish Arts & Business Award 2013

loading...

Vinnaren av Stora Kultur och Näringslivspriset 2012 utsågs på torsdag kväll på Hesselby Slott vid en prisceremoni där Prinsessan Christina fru Magnuson, hedersordförande Kultur & Näringsliv, delade ut pris och diplom till det vinnande samarbetsprojektet Stockholms Filmfestival och Telia. Ett samarbete som inleddes 2008 och som sedan utvecklats med kompetensutbyten, varor och tjänster. Under 2012 fördjupades samarbetet genom intervjuer och gästande regissörer i Telia OB-buss, vid produktionen av festival-TV och löpande casting på festivalcentret och under Sommarbio. Tillsammans har man instiftat ett långfilmstipendium på 5 miljoner kronor som ska bidra till en positiv utveckling för kvinnliga regissörer, svensk film och stärka bådas varumärke.   

– Vi är oerhört stolta över att ha uppmärksammats för båda våra festivaler av Kultur och Näringslivs jury. Som kulturentrepenör är samarbetet med näringslivet en förutsättning för att kunna utvecklas och utan Telia och Lego skulle vi inte ha kunna nå publiken lika starkt, säger Git Scheynius, festivalchef på Stockholms filmfestival.

– Att vi nu får detta pris tycker jag visar att trägen vinner. Vi trodde och tror båda starkt på detta samarbete och under sex år har vi målmedveten flyttat fram positionerna inte minst när det gäller hur vi ser på filmdistribution i framtiden. Vi är mycket stolta över priset och över samarbete med Stockholm Filmfestival, säger Malin Frenning, chef för Bredbandstjänster Telia.

Juryns kommentar till vinnaren: ”Ett mångfacetterat projekt som finner nya vägar till nya målgrupper. Ett helgjutet, långsiktigt samarbete med tydlig nytta för båda parter. Projektet utstrålar en sprudlande och mångdimensionell kvalitet, som bidrar till utvecklingen av filmbransch, filmskapande och genusbalans.”

Swedish Arts and Business Awards är Sveriges främsta forum för nyskapande, kreativa och fruktbara samarbeten mellan kulturvärlden och näringslivet. Pristävlingen bidrar till att visa de goda exemplen; de mest lönsamma och utvecklande samarbetsprojekten i Sverige under det senaste året. Syftet är att fler ska inspireras att upptäcka den dynamik som skapas när kulturens kreativitet möter näringslivets kraft.

På bild från vänster: Git Scheynius (Stockholms Filmfestival), Prinsessan Christina fru Magnuson och Lena Lindqvist (Telia)

Årets jury bestod av Magnus Lagerkvist (Grundare och VD Lagerkvist & Partners), Jonas Anderson (Senior Advisor Göteborgs Kulturförvaltning), Gunnar Olsson (Galleri Gunnar Olsson), Isabella Nilsson (Museichef Göteborgs Konstmuseum), Peter Egardt (Landshövding Uppsala Län), Helena Åsberg (Produktionschef Dramaten), Peter Larson (f. Vice VD Sandvik), Karl Petersen (Kommunstyrelsens Ordförande Luleå)

 

Senaste nyheter