Hedin Mobility Group, Galleri Ferm och en stor konstnärsgrupp vinnare av 2024 års Swedish Arts and business Award

Vid Galan på Grand Hotel Saltsjöbaden, igår kväll, där finalen hölls för årets SWEDISH ARTS & BUSINESS AWARD där KULTUR & NÄRINGSLIV delade ut årets pris till vinnaren
 
” HEDIN MOBILITY GROUP (HMG), ett galleri och en stor konstnärsgrupp har från start samverkat när HMG behövde planera ett nytt huvudkontor. Konstnärerna och galleristen var med, innan arkitekterna och byggarna kom in, för att skapa målen för byggnaden, där tidigare förvärvad konst och ny konst skulle harmoniera med byggnaden och därmed visa att HMG var en aktör med två hjärnhalvor, för att locka och behålla medarbetare, sända ett budskap till leverantörer och kunder och skapa en skådeplats för allmänheten. Ett unikt initiativ där konsten möter näringslivet som fortsatt bidragit till HMGs framgångar. Det första i Sverige.”

Kultur & Näringsliv delar varje år ut priset för bästa samarbetet mellan kultur och näringsliv i Sverige. Juryn utser tre nominerade, där vinnaren annonseras på Prisgalan.
 
Övriga finalister var BILMUSEET I HÄRNÖSAND & KANALBRON ek.f. ” Utifrån svåra utgångspunkter i en utflyttningskommun som Härnösand har Kanalbron skapat Sveriges största bilmuseum som klarat att utvecklas under tuffa omständigheter. Museet är ett tidsdokument över bilismens utveckling under 1900 talet men också över andra delar av samhällets utveckling genom en Barbiemonter, radioapparater och barnvagnar över decennierna med mera och med en inbjudande miljö. Efter investeringarna har museet klarat driften med de egna löpande intäkterna. Museet har skapat en destination och bidragit till Härnösands begynnande återhämtning och förstärkt grundarens och fastighetsbolagets varumärke som varit partner”. Samt SEB & MARKET ART FAIR har skapats av väletablerade och kvalificerade gallerier för att visa och framhålla nordisk konst. Inriktningen har varit på nordiska konstnärer av hög kvalitet men också utvalda nya konstnärer som dessa konstkännare bedömt ha en stor potential. Detta har skapat ett etablerat forum för högkvalitativ konst som uppskattats av marknaden. SEB har gått in som samarbetspartner för att möjliggöra för MAF att fortsatt utveckla verksamheten vilket inneburit att både etablerade konstnärer och unga lovande konstnärer fått en ny plattform där kvalitet och utveckling står i fokus.”
 
” Årets omgång har varit intressant för juryn”, säger Kultur & Näringslivs ordförande Magnus Lagerkvist. ”Prisgalan blev ett fantastiskt event där samtliga finalister hade bra och väldigt olika projekt som alla givit nytta till medverkande parter från kulturen och näringslivet.”
 
Jury för Swedish Art & Business Award är: Magnus Lagerkvist, ordförande, Jonas Anderson, vice ordförande, Per Bystedt, Jan Bernhardsson, Ingela Roos, samt Anders Boman, föreningens VD.
 
Frågor kan ställas till:
 
Magnus Lagerkvist, 0707-594705. KULTUR & NÄRINGSLIV
www.kulturnaringsliv.se