Ny bok om kultur och näringsliv - en lång gemensam historia

Sveriges kultur och näringsliv har en lång gemensam historia. Det gäller inte minst inom konsten som genomgick en stor förnyelse under senare delen av 1800-talet. Utan aktiv stöd från företagare och industrialister hade vi knappast haft konstnärer Ernst Josephson, Anders Zorn eller Carl Larsson som numera tillhör det svenska nationalarvet.

Men starten för dessa konstnärliga nyskapare var långt ifrån enkel. Den gamla tidens officiella Sverige motarbetade förändringar och det var näringslivet som stödde de nya rörelserna inom konsten. En särskilt viktig roll spelade judiska affärsmän som Pontus Fürstenberg, vars samling numera finns i Göteborgs konstmuseum, och finansmannen Ernest Thiel – skaparen av Thielska galleriet på Djurgården i Stockholm.

Mycket viktig - men numera inte lika uppmärksammad - var också entreprenören Herman Friedländer som på 1880-talet gjorde stora insatser för att stöda just dessa konstnärer: Ernst Josephson, Anders Zorn, Carl Larsson, Bruno Liljefors och andra. Han köpte deras målningar och byggde upp en egen samling som av honom senare skänktes till Nationalmuseum. Han gjorde även andra stora donationer, både av konst och på andra områden som utbildning och sociala ändamål.

Herman Friedländer levde 1842-1920 och grundade sin förmögenhet främst på att grundat företaget Bulten AB i Hallstahammar som finns än idag. Men hans största engagemang, tillsammans med affärerna, var konsten. För honom gick dessa två världen hand i hand: pengarna och kulturen behövde varandra för att utvecklas.

Om detta har jag, som heter Johan Schück och är ekonomijournalist, skrivit en ny bok som kan intressera medlemmarna i Kultur & Näringsliv. Boken heter ”Herman Friedländer. En svensk judisk historia” (Medströms Bokförlag) och den finns att köpa i handeln. Där beskrivs Friedländers insatser som företagare och understödare av konstnärer, liksom hur detta engagemang gjorde honom till en sin tidens stora donatorer.

Är då Herman Friedländer, som avled för litet mer än 100 år sedan, relevant idag? Ja, det är han i högsta grad.

Även i vår tid finns ett stort samspel mellan kultur och näringsliv, även om det tar sig andra former. Men fortfarande kan man hämta inspiration av vad som hände under decennierna kring det förra sekelskiftet, då mycket av det moderna Sverige grundades. Utan nyckelpersoner från den tiden som Herman Friedländer hade dagens generation inte stått där vi gör idag.

Johan Schück, ekonomijournalist och författare

johan.schuck@johanschuck.se