NYHETER

Under nästa år - med start i mars och avslut i oktober - kommer Kultur & Näringsliv att genomföra en pilot för ett utbildningsprogram som inkluderar det offentliga, näringslivet och kulturen.
Det är ett utbildningsprogram för att utveckla och leda kultursamarbeten.
Syftet är att stödja hållbar samverkan och skapa förutsättningar för långsiktiga finansieringslösningar där alla parter är vinnare.

3-7 kommuner kommer att få möjlighet att delta från olika delar av Sverige.

Grundprinciperna är:
- Utvecklingen av kulturen behöver ske på kulturens villkor - detta skapar långsiktig hållbarhet för både kulturella och ekonomiska värden.


- Kompetensen att processleda samarbeten ska finnas hos det offentliga - så att man blir konsultoberoende och projektoberoende.

- Näringslivet har mycket att vinna på kultursamarbeten men behöver många gånger inspiration och utbildning för att se hur kultursamarbeten kan kopplas till CSR, Varumärkesfrågor och organisationsutveckling /HR.

Utbildningsprogrammet är designat för att kunna genomföras oavsett var i landet man befinner sig. De delar som ingår är:

> Affärsutvecklingsprogram för ledare inom kulturen.
> Processledarutbildning för tjänstepersoner inom kommunen/det offentliga.
> Beställarutbildning/inspiration för det lokala näringslivet.

För att få veta mer - kontakta Linda Kowalski Nordfors, vd Kultur & Näringsliv.
linda.nordfors@kulturnaringsliv.se
direkt: +46 0709-890 339

Läs hela inlägget »

Riksbyggen har framgångsrikt tagit hjälp av improvisationsteater för att utveckla sin kundservice. Den 17 november släpper Riksbyggens tillsammans med Kultur & Näringsliv en bok om den lyckade satsningen där kultur använts för att skapa bättre kundbemötande och tillväxt.

På Riksbyggens Servicecenter arbetar närmare 270 anställda, varav cirka 190 i Västerås. Servicecentret är hjärtat i Riksbyggens administration av cirka 3 400 bostadsrättsföreningar och en stor mängd hyresrättslägenheter runt om i landet. Sammanlagt tar Riksbyggen hand om bostäder som runt en halv miljon människor bor i.

På Servicecenter i Västerås sköter man bland annat avisering av månadsavgifter och hyror och gör bokslut för bostadsrättsföreningar med upp till 25 lägenheter. Servicecenter ansvarar också för Riksbyggens kundtjänst och löneadministration, funktioner som utförs i Kalmar respektive Östersund. I ett så stort administrationsflöde, med cirka 4 000 kundkontakter varje dag, är bemötandet alltid en prioriterad fråga.
– För att utveckla kundbemötandet ytterligare ett snäpp provade vi improvisationsteater som en hjälp på vägen. Det visade sig vara både effektivt och roligt och ledde till många avväpnande diskussioner och högt i tak, säger Gunilla Lidgren, chef för Riksbyggens Servicecenter.

Nu har medlemsföreningen Kultur & Näringsliv fångat upp effekterna av samarbetet i den första boken av serien "Kultur för tillväxt". 

Läs hela inlägget »

Kultur & Näringsliv kommer att hålla i två seminarier på det kulturpolitiska konventet Folk och Kultur. Det ena är "Öppenhet, integritet, kreativitet" och det andra är "Värdemetoden". Läs mer på
http://www.folkochkultur.se/

Läs hela inlägget »

Seminarium: Värdemetoden - att beskriva värdet av kultur

Plats: Ersta Konferens, hotell & terrass, Erstagatan 1K, Stockholm
Tid: 26/10, 13.00 – 15.00 Seminarium och workshop
Workshopledare: Linda Nordfors, vd Kultur & Näringsliv


Att beskriva värdet av sin egen kulturella verksamhet kan vara en utmaning. Det är på sätt och vis paradoxalt, eftersom vi själva så väl vet värdet av det vi gör och tycker det är både självklart och grundmurat. Inte desto mindre, när vi ska möta möjliga finansiärer ställs nya krav och nya frågor. Många gånger står vi inför uppgiften att både förklara vad vi ger till samhället i stort – och vad vi kan erbjuda en specifik partner.

Konsten att beskriva värdet av kultur är ett praktiskt inspirationsseminarium speciellt ihopsatt för kulturorganisationer som står inför att hitta nya finansieringsformer.

Som deltagare kommer du att få bekanta dig med Värdemetoden. Det är ett verktyg som Linda Nordfors tagit fram och som hon använt för att guida hundratals kreatörer och entreprenörer i hela Sverige i konsten att leva på det man älskar att göra. Anpassad till kulturorganisationens förutsättningar blir här Värdemetoden en användbar och fördjupande guide för att förankra era finansiella erbjudanden i den värdegrund som utgör kärnan av er verksamhet.

Kostnadsfritt för medlemmar. Övriga 1200 kr /person exkl. moms. Begränsat antal platser - först till kvarn.

Självklart kan ni vid förhinder ge bort er plats till en kollega. Ifall ni anmäler er men inte använder er plats tar vi ut en administrativ uppgift på 500 kr.

För anmälan eller mer information:

helena.de.waal@kulturnaringsliv.se, Eventkoordinator
Länk till Facebook-eventet här.

Läs hela inlägget »

Transformation Talks
Nu i veckan, den 21-27 augsti går Stockholm Act av stapeln. Kultur och Näringsliv är medaktörer genom att vara värdar för Transformation Talks, bland annat med Fortum Värme och Elextrolux.

Varmt välkomna till Kulturhuset i Stockholm:
Fortum Värme Tis 22/8 kl. 13.00 – 14.30.
Electrolux Ons 23/8 kl 15.00 – 16.30
Refo & Arts Tors 24/8 kl 15.45 – 17.15
Vackstanäsgymnasium Fre 25/8 kl 15.00 – 16.30

Fri entré, begränsat antal platser.

Läs hela inlägget »