NYHETER

Det både nationellt och internationellt uppmärksammande Solar Egg, skapat av Bigert & Bergström i samarbete med Riksbyggen, vann Swedish Arts and Business Awards 2018.
 
Solar Egg har tidigare blivit mycket uppmärksammat med bland annat Red dot Award och Svenska Designpriset. Vad betyder det att få Swedish Arts and Business Awards?


­– Det här är ett speciellt roligt pris att få, för det kan stimulera till fler oväntade möten, när fler får upp ögonen för vad samarbeten mellan kultur och näringsliv kan ge, reflekterar Mats Bigert efter att ha mottagit Swedish Arts and Business Awards 2018.
 
Solar Egg är en offentlig bastu och samtidigt en skulptur som har setts av över en miljard människor runt hela jorden. Verket är utformat som ett stående ägg bestående av 69 guldpläterade stålplattor av olika form. Konstnärerna Bigert och Bergström har velat skapa ett socialt verk som i praktiken undersöker vanliga människors möte med och i värme, utanför konstinstitutionernas ramar. Det är öppet för allmänheten, gratis att använda och har varit uppfört vid Luossafjällets fot i Kiruna, där Riksbyggens bostäder är planerade.
 
Juryns motivering: Solar Egg skapar en positiv symbol för pånyttfödelsen av Kiruna och blir ett landmärke för samhällsomvandlingen och en mötesplats för dess innevånare. Solar Egg är en mycket professionell skapelse utförd med konstnärlig elegans och virtuositet.
 
– Solar Egg är en oerhört värdig vinnare i hård konkurrens, säger Linda Kowalski Nordfors, vd Kultur & Näringsliv. Intressant att se hur fler och fler av Sveriges allra bästa kulturprojekt kan bli verklighet just genom näringslivssamarbeten.
 
– Det känns otroligt hedrande att Riksbyggen och Bigert & Bergström får utmärkelsen. Solar Egg är ett mycket bra exempel där vi lyckats kombinera samhälls- och affärsnytta med kultur och design. Och att vi nu blir vinnare i Swedish Arts and Business Awards är ett fint kvitto på det, säger Mathias Sandberg, marknads- och försäljningschef på Riksbyggen Bostad Stockholm/Uppsala/Norr.
 
Swedish Arts & Business Awards är föreningen Kultur & Näringslivs tävling för kultursamarbeten som bygger på affärsmässighet, öppenhet, integritet och kreativitet. Kultur & Näringsliv ser som sin unika roll att agera brobyggare mellan kulturen och näringslivet, föreningen har anordnat tävlingen sedan 1993 som ett sätt att visa på goda exempel och inspirera till fler framgångsrika kultursamarbeten. 

Läs hela inlägget »

Vi bjuder in till en kväll med prisutdelning, debatt, god mat, konst och kultur.

För det 25e året delar föreningen Kultur & Näringsliv ut priset Swedish Arts and Business Awards för att lyfta fram årets bästa samarbete mellan kulturen och näringslivet.

PLATS: Tekniska Museet, Museivägen 7, 115 27 Stockholm

OM KVÄLLEN:
17.30 inleder vi med ett årsmöte för Kultur & Näringsliv. Som medlem är du varmt välkommen att delta. Ange det i anmälan. Du som inte har möjlighet att delta på årsmötet, eller som ännu inte är medlem, är välkomna till museet direkt till festens början kl 18.00

18.00 börjar festen med mingel och välkomsttal. Under kvällen kommer vi att få träffa de nominerade, njuta av en trerättersmiddag och lyssna till en paneldebatt om ”Kulturen som drivkraft för företag och kommuner”.

Runt 22.30 öppnar baren och dansgolvet för de som vill och vi kan lyssna på snygga beats och hylla vinnarna fram till midnatt då festen avrundas.


Webbanmälan är stängd.
​​​​​​​Vill du skriva upp dig på reservlista? Inga problem!
Mejla: helena.de.waal@kulturnaringsliv.se

Läs hela inlägget »

Riksbyggen / Bigert & Bergström: Solar Egg
Foto: Samuel Lind
Solar Egg är en offentlig bastu och samtidigt en skulptur. Verket är utformat som ett stående ägg bestående av 69 guldpläterade stålplattor av olika form. Konstnärerna Bigert och Bergström har velat skapa ett socialt verk som i praktiken undersöker vanliga människors möte med och i värme, utanför konstinstitutionernas ramar. Det är öppet för allmänheten, gratis att använda och har varit uppfört vid Luossafjällets fot i Kiruna, där Riksbyggens bostäder är planerade.

Juryns motivering: Solar Egg skapar en positiv symbol för pånyttfödelsen av Kiruna och blir ett landmärke för samhällsomvandlingen och en mötesplats för dess innevånare. Solar Egg är en mycket professionell skapelse utförd med konstnärlig elegans och virtuositet.
 

Atrium Ljungberg / Satans Demokrati: Satans Trilogi
Foto: Magnus Swärd

Satans Demokrati har fått fri tillgång till fem våningar i Akzo Nobels gamla kontorshus på Nobelberget där Satans organisation har fått fria tyglar att bygga upp den totalt 3550 kvadratmeter stora konst- och teaterupplevelsen. Genom samarbetet och i nära dialog med Atrium Ljungberg har Satans organisation, konstnärer och medskapare haft möjlighet att bygga upp en unik miljö utan restriktioner och ramar. Totalt har 1500 personer varit medskapare i projektet, varav många av konstnärerna även har haft möjlighet att ha ateljé i lokalerna.

Juryns motivering: Utlånandet av 3 550 m2 fastighetsyta i centrala Stockholm till ett stort antal konstnärer och konstnärskollektiv, utan restriktioner, har skapat många kraftfulla, kreativa och nya uttryck som det var längesedan vi såg i Stockholm eller Sverige. Det har också gett många konstnärer möjlighet att samarbeta och utvecklas under lång tid, då upplåtelsen varat i tre år.

Trafikkontoret, Stockholm / Håkan Lidbo: Singing Tunnels
Bilden är ur en film, se hela filmen här
Trafikkontoret hyrde installationer, kallade Singing Tunnels av Håkan Lidbo/Libido Music AB. Trafikkontoret ville öka tryggheten på stadens mest utsatta platser. Håkan Lidbo med kollegor ville visa att man med konst och interaktiv musik kan skapa positiv förändring på ett mänskligt och genomgripande sätt.

Juryns motivering: Med interaktiva musikupplevelser på ett antal platser i Stockholm har man lyckats öka tryggheten i miljöer som annars upplevs som osäkra. De interaktiva installationerna gör det även möjligt för förbipasserande att medverka med egna bidrag som sedan integrerats i det musikaliska ljudlandskapet.

Läs hela inlägget »

Har ni varit en del i ett spännande samarbete under det gånga året? Har en koreograf fått designa er personaldag, har en kvartett hjälpt er att ompositionera ert varumärke eller är ett kulturengagemanget en integrerad del av ert CSR-arbete?
Ta chansen att uppmärksamma när ni gjort något kreativt, spännande eller originellt! Ansökan är öppen för att anmäla era projekt till Swedish Arts & Business Awards 2018 (SAB Awards). Syftet med tävlingen är som alltid att uppmärksamma och premiera det bästa samarbetet mellan näringslivet och kulturen under det gångna året. Vi kan även uppmärksamma projekt där kulturella värden bevarats eller utvecklats av en näringslivspart om projektet visar på samhällsnytta och är till gagn för kulturen.

Det är kostnadsfritt att skicka in tävlingsbidrag för såväl medlemmar som icke medlemmar.

Deadline för ansökan var 12 mars 2018.

Läs hela inlägget »

I nästa vecka deltar Kultur & Näringsliv i det kulturpolitiska konventet "Folk och Kultur". 

Vi medverkar med workshopen "Värdemetoden - att beskriva värdet av kultur" kl 14.20-15.20 på torsdagen den 8/2. Läs mer här.
Vi håller även seminariet "Öppenhet, integritet, kreativitet - hur skapar vi framgångsrika samarbeten mellan näringslivet och kulturen?" kl 15.40-16.40 på fredagen 9/2. Läs mer här.

Läs hela inlägget »