NYHETER

Seminarium: Konsten att beskriva värdet av kultur

Plats: Ersta Konferens, hotell & terrass, Erstagatan 1K, Stockholm
Tid: 26/10, 13.00 – 15.00 Seminarium och workshop
Workshopledare: Linda Nordfors, vd Kultur & Näringsliv


Att beskriva värdet av sin egen kulturella verksamhet kan vara en utmaning. Det är på sätt och vis paradoxalt, eftersom vi själva så väl vet värdet av det vi gör och tycker det är både självklart och grundmurat. Inte desto mindre, när vi ska möta möjliga finansiärer ställs nya krav och nya frågor. Många gånger står vi inför uppgiften att både förklara vad vi ger till samhället i stort – och vad vi kan erbjuda en specifik partner.

Konsten att beskriva värdet av kultur är ett praktiskt inspirationsseminarium speciellt ihopsatt för kulturorganisationer som står inför att hitta nya finansieringsformer.

Som deltagare kommer du att få bekanta dig med Värdemetoden. Det är ett verktyg som Linda Nordfors tagit fram och som hon använt för att guida hundratals kreatörer och entreprenörer i hela Sverige i konsten att leva på det man älskar att göra. Anpassad till kulturorganisationens förutsättningar blir här Värdemetoden en användbar och fördjupande guide för att förankra era finansiella erbjudanden i den värdegrund som utgör kärnan av er verksamhet.

Kostnadsfritt för medlemmar. Övriga 1200 kr /person exkl. moms. Begränsat antal platser - först till kvarn.

Självklart kan ni vid förhinder ge bort er plats till en kollega. Ifall ni anmäler er men inte använder er plats tar vi ut en administrativ uppgift på 500 kr.

För anmälan eller mer information:

helena.de.waal@kulturnaringsliv.se, Eventkoordinator
Länk till Facebook-eventet här.

Läs hela inlägget »

Transformation Talks
Nu i veckan, den 21-27 augsti går Stockholm Act av stapeln. Kultur och Näringsliv är medaktörer genom att vara värdar för Transformation Talks, bland annat med Fortum Värme och Elextrolux.

Varmt välkomna till Kulturhuset i Stockholm:
Fortum Värme Tis 22/8 kl. 13.00 – 14.30.
Electrolux Ons 23/8 kl 15.00 – 16.30
Refo & Arts Tors 24/8 kl 15.45 – 17.15
Vackstanäsgymnasium Fre 25/8 kl 15.00 – 16.30

Fri entré, begränsat antal platser.

Läs hela inlägget »
Konstnären Linda Nordfors ska leda Kultur och Näringsliv, DN Ekonomi 2017-06-14.
Konstnären Linda Nordfors ska leda Kultur och Näringsliv, DN Ekonomi 2017-06-14.

Linda Nordfors, entreprenör och konstnär, har utsett till ny verkställande direktör för föreningen Kultur & Näringsliv. Hon ersätter tidigare VD Anders Boman och blir med det den första konstnären som får rollen som vd i föreningen.

Magnus Lagerkvist, styrelseordförande i Kultur & Näringsliv, förklarar varför organisationen har rekryterat Linda Nordfors som VD:

"Linda har en unik kompetens från sina år som entreprenör och konstnär. Hon har en bred förståelse för både näringslivets behov och kulturens perspektiv, något som vi ser att våra medlemmar och samhället i stort kommer att få stor nytta av framöver. Linda är också den första etablerade konstnär som blivit VD. Jag lovar att det kommer att märkas när hon blivit 'varm i kläderna'!"

Anders Boman, tidigare VD och numera styrelseledamot, kommenter Lindas tillträde:

"Jag har sett Lindas arbete på nära håll under många år och ser henne som en seriös och kunnig person med en djup förståelse för både varumärkesarbetets betydelse och vad kulturen kan tillföra, ett perspektiv som är helt centralt i kultursamarbeten. Jag blev helt enkelt jätteglad när hon svarade ja till uppdraget som VD."

Fakta om Linda

  • Linda Nordfors grundade år 2001 Sveriges första konstbyrå, Reflection Company, tillsammans med affärskollegan och kommunikationskonsulten Göran Sachs. Hon har under åren därefter arbetat med varumärkeskonst med uppdragsgivare som bland andra Armani, Ahlgrens bilar, Libresse, Läkerol, Kvinna till Kvinna, Vi-skogen, JC, Bianco Footwear, Chalmers, Sensus Studieförbund och SLSO (Stockholms läns sjukvårdsområde).
  • Senaste konstprojektet var på Tekniska museet år 2016 tillsammans med King (dataspel) och BillerudKorsnäs (förpackningar), ett konstprojekt som vann Swedish Arts & Business Award 2017. Projektet med BillerudKorsnäs porträtteras i dokumentären True Intention av konstnären och regissören Ronnit Hasson.
  • Linda Nordfors har även tagit fram det uppskattade konceptet ”The Art of Selling Your Heart” som hjälper kreatörer och konstnärer att kunna leva på det de älskar.

Länkar
Konstbyrån Reflection Company
Dokumentären om Linda Nordfors senaste konstprojekt av regissören Ronnit Hasson
Veckans Affärer har valt att streama dokumentären True Intention via sin portal
Tech-startup inom hållbarhet där Linda Nordfors sitter med i Advisory Board
Läs hela inlägget »
Här syns alla pristagarna på scen i spänd förväntan medan vår ordförande, Magnus Lagerkvist, läser upp resultatet
Här syns alla pristagarna på scen i spänd förväntan medan vår ordförande, Magnus Lagerkvist, läser upp resultatet

I det vinnande bidraget från Tekniska Museet i samarbete med King och BillerudKorsnäs har både Tango och konstbyrån Reflection Company med konstnären och entreprenören Linda Nordfors spelat viktiga roller och i BonnierHoops satsning var Håkansson United en viktig part.

Utvecklingen har under mina sex år på Kultur & Näringsliv tydligt gått från en filantropisk grund till affärsmässiga samarbeten. Tango har under flera år hjälpt Tekniska Museet med sin plattform att approchera näringslivet från och när sedan konstbyrån Reflection Company kommer in så blir det riktigt bra.

I det vinnande bidraget har Linda Nordfors på utställningen MegaMind utformat 56 verk med avstamp i datorkodningens respektive papprets utveckling genom tiderna. Verken gestaltar BillerudKorsnäs och Kings inre liv – deras kompetenser, företagskulturer och sätt att vara med varandra. Linda har även skapat affärsmodellen för det samarbete mellan ett museum och två starka näringslivsaktörer som utmynnat i projektet där alla var vinnare.

Bland verken som uppmärksammats finns en interaktiv vägg där projicerade digitala blommor utvecklas olika beroende på hur besökarna beter sig i grupp, samt dräkter tillverkade helt i specialpapper. Utställningen MegaMind finns kvar på Tekniska Museet till september och kan vara en bra inspirationskälla.

Dokumentärfilmaren Ronnit Hasson har skapat True Intention, en 20 minuter lång film om projektet. Här finns mer information samt själva filmen, som är mycket inspirerande för både kulturen och näringslivet.

De glada vinnarna. Foto: Artur Kowalski
De glada vinnarna. Foto: Artur Kowalski
Läs hela inlägget »