Kultur för tillväxt – en bokserie från Kultur & Näringsliv

Om frågan tidigare löd ”varför ska kulturen och näringslivet samarbeta?”, behöver den idag bli omformulerad till ”vilket slags samhälle vill vi skapa tillsammans?”
Många exempel visar att när vi vill ta oss an de stora utmaningarna som hållbarhet, demokrati och människors utveckling, så behöver vi samarbeta. Det är i mötet mellan kultur och näringsliv som vi kan nå skärningspunkter som berör och förändrar.

Genom vår bokserie ”Kultur för tillväxt” illustrerar vi möten mellan kultur och näringsliv som får människa, organisation och samhälle att växa. Det kan vara samarbeten som berör allt från varumärkesutveckling, CSR-frågor och
organisationsförändringar. 

Känner ni till ett samarbete mellan näringslivet och kulturen som ni tycker förtjänar att uppmärksammas? Hör gärna av er till oss.

Kultur för Tillväxt är en bokserie från Kultur & Näringsliv om intressanta och lärorika samarbeten mellan kulturen och näringslivet. I denna första bok lyfter vi fram hur Riksbyggen har arbetat med improvisationsteater och samarbetat med skådespelare för att stärka sitt kundbemötande och utveckla sin serviceorganisation.
 
I boken finns många perspektiv representerade på hur det kan vara att arbeta med kultur som verktyg och metod och vilka effekter det kan ge. Här finns både chefens tankar, forskarens resultat och managementkonsultens perspektiv. Kreatörerna själva får berättar om sitt arbete och medarbetarna beskriver sina erfarenheter och upplevelser. Denna bok är intressant inte bara för er som behöver utveckla er serviceorganisation, utan för alla som är intresserade av vad som är möjligt i praktiken i mötet mellan kulturen och näringslivet.
 
För att få tag på ett exemplar – skicka ett mail med intresseanmälan till info@kulturnaringsliv.se med er adress. Fler exempel på lyckade samarbeten mellan kulturen och näringslivet kommer!

Stort tack till alla medverkande i boken:

Gunilla Lidgren,
chef Riksbyggen Servicecenter

Helen Lindahl, improvisationsskådespelare
Aktör Edutainment

Ulla Magnusson,
verksamhetskonsult Indea

Samuel West, psykolog och doktor i
organisationspsykologi, Lunds universitet

Juan Caro Campos, Verksamhetsstöd
Riksbyggen Servicecenter

Lillebeth Dahlin, Bostadsadministration
Riksbyggen Servicecenter

Benita Olsson, HR-strateg Riksbyggen

Olle Grönvalls, skådespelare och medgrundare
Västerås Improvisationsteate

Helen Lindahl överraskar Gunilla Lidgren när de improviserar tillsammans. Foto: Mattias Lindbäck
Helen Lindahl överraskar Gunilla Lidgren när de improviserar tillsammans. Foto: Mattias Lindbäck
På Riksbyggen pågår ständigt arbetet för att se till att kunderna får god service. För några år sedan provade Riksbyggen att använda improvisationsteater för att förmedla ett budskap under en kickoff. Medarbetarna uppskattade det. Riksbyggen har fortsatt att använda improvisationsteater för att få igång diskussioner bland medarbetarna om vad som är bra och mindre bra kundbemötande. Det har varit avväpnande och har lett till diskussioner med högt i tak.
Att det till och med finns chefer som har låtit sig kuppas av improvisationsskådespelare har medarbetarna uppskattat. När det finns chefer som vågar släppa kontrollen på det sättet är det kul att vara medarbetare, och det är knappast på alla företag cheferna skulle våga låta det inträffa. För några veckor sedan tog fotografen Mattias Lindbäck den här bilden som visar hur det ser ut när skådespelerskan Helen Lindahl från Aktör Edutainment improviserar tillsammans med Gunilla Lidgren som är chef för Riksbyggens servicecenter. I boken ”Kultur för tillväxt” kommer bilden illustrera hur Riksbyggen samarbetar med professionella skådespelare.

Så hur kändes det för skådespelerskan och servicecenterchefen att bli fotograferade tillsammans?

‒ Jag är inte superförtjust i att bli fotograferad eftersom det kan bli stelt, men vid det här fototillfället glömde jag bort min prestationsångest lite. Vi hade kul och testade, berättar Helen Lindahl.

Gunilla Lidgren tycker också att fotograferingen kändes bra och tycker om fotografiet. Själv tycker hon om att titta på fotografier på människor, djur och natur.

‒ Jag följer Fotografiska på Instagram, där blir jag matad med härligt bilder hela tiden, säger hon.

Helen Lindahl tittar också gärna på fotografier.

‒ Det kan vara en blick jag fastnar för eller ett ljus som är intressant. Det jag älskar med den här bilden är att vi är två medelålders kvinnor som leker loss, avslutar Helen Lindahl.

Skrivet av: Lars Carlén
Etiketter: teater riksbyggen