Föreläsning med Konstfolket för inspiration att starta kulturpodd

Ebba Bozorgnia, Paulina Sokolow och Jonas Kleerup som har drivit podden Konstfolket. Foto: Ian Hobbs
Ebba Bozorgnia, Paulina Sokolow och Jonas Kleerup som har drivit podden Konstfolket. Foto: Ian Hobbs

Museer, gallerier, teatrar och andra kulturaktörer i Sverige sitter på en guldgruva av kunskap och spännande berättelser. Trots det är det inte många kulturaktörer i Sverige som ännu driver en egen podcast. Nationalmuseum och Kultur & Näringsliv vill hjälpa till att ändra på det och bjöd därför in Paulina Sokolow, Jonas Kleerup och Ebba Bozorgnia att under en frukostföreläsning den 11 november berätta om sina erfarenheter av att ha drivit den populära podden Konstfolket.

De berättade hur viktigt det var att en av dem hade rollen som moderator när de spelade in poddavsnitten. Något annat de förmedlade var att för dem fungerade det bra att se inspelningarna av podden som samtal mellan några bekanta som delar ett intresse. De tyckte det var viktigt för dem att inte bry sig om ifall vissa mindre detaljer i samtalen ibland blev lite otydliga eller att de ibland råkade pratade i munnen på varandra. En av deras erfarenheter är att poddlyssnarna inte ute efter att höra ”perfekta” samtal. Konstfolket märker att så länge podden är ett samtal mellan människor som är insatta och brinner för ett ämne blir det intressant för lyssnarna.

Paulina, Ebba och Jonas berättade också att de såg sig som en grupp som bestod av fyra personer, där ljudteknikern Eric Palmcrantz hade stor betydelse. God ljudkvalitet är helt enkelt en av förutsättningarna för att människor ska orka lyssna på en podd, dessutom tog Eric till viss del rollen som redaktör som tyckte till om vad som fungerade och vad som inte gjorde det. Bland åhörarna på frukostseminariet fanns det många som funderat på att starta en egen podd och förhoppningsvis tar flera tag i planerna.

Senaste nyheter