Dokumentär och paneldiskussion om konst- och näringslivssamarbeten på Tekniska museet 

Igår bjöd Tekniska museet in till premiär av dokumentären True Intention, en dokumentär bakom skapandet av museets framtidslabb Packa som skapats i samarbete med BillerudKorsnäs och Reflection Company. Reflection Company, Sveriges första konstbyrå som arbetar med varumärkesbyggande konst, har i samarbetet gestaltat BillerudKorsnäs varumärke genom möbler och klädesplagg som nu står i labbet. För BillerudKorsnäs har processen att arbeta med konstnärerna på det här sättet varit väldigt viktig, bland annat har det fått företaget att fundera på deras roll i en större kontext. Johanna Hedgårdh, ansvarig för näringslivs- och sponsringssamarbeten på Tekniska museet, hoppas att samarbetet kan bana väg för andra kreativa samarbeten. 

I dokumentären True Intention får vi möta industriföretaget BillerudKorsnäs, konstnären Linda Nordfors från Reflection Company och medarbetare från Tekniska museet som ger oss en inblick i vad som hände bakom kulisserna när industrin, pedagogiken och konsten möttes för att skapa ett gemensamt samarbetsprojekt kring framtidslabbet Packa. Dokumentären visades för första gången på Tekniska museet igår och följdes av en paneldebatt på ämnet gränsöverskridande samarbeten. 

Det som motiverade BillerudKorsnäs att gå in i samarbetet med Tekniska museet var idén att att skapa innovation för hållbarhet. BillerudKorsnäs vill kunna hitta sätt där innovation driver hållbarhet och där industrin inte ses som ett hot utan ges en möjlighet att genom kloka innovationer och syften på sikt bidra till hållbarhet. Att man dessutom fick in en kreativ process och pedagogisk kompetens via Tekniska museet och Reflection Company har varit väldigt värdefullt för företaget, menade Johan Dyhrendal, kommunikationschef på BillerudKorsnäs. 

"Något som präglar BillerudKorsnäs ganska mycket just nu och som säkert präglar många andra företag också är att vi funderar på vilka vi faktiskt är i en större kontext. Jag tror att vår bransch har utgått mycket ifrån vart man är och tittat på världen från sitt perspektiv på ett ganska introvert sätt, men idag funderar vi mycket mer på vilken roll vi har att spela. Det är vanligt att företag sätter mål som handlar om att vara bäst eller nummer ett på någonting och det är ju ganska tomt egentligen, det måste finnas något syfte, någon mening bortom det. Och den processen har varit väldigt viktig i arbetet med konstnären." 

Johanna Hedgårdh från Tekniska museet berättade att generellt och historiskt sett har man i fråga om innovation jobbat efter en modell som kallas STEM (Science, Technology, Engineering and Maths), men sedan några år tillbaka har forskarna kommit fram till att om man också tillför konst (alltså ett A som i Arts) till modellen, så att det blir STEAM, så gynnas innovationsprocessen ytterligare. Att museet därför kan lägga till konsten i sitt sätt att förmedla intresse för teknik och lärande på det här området är fantastiskt, menar hon. 

Paneldebatten rörde sig även in på området risker och utmaningar med gränsöverskridande samarbeten. Peter Skogh, museichef på Tekniska museet, ser inga risker alls i just det här samarbetet med BillerudKorsnäs och Reflection Company. Däremot menar han att risken vore om man hamnade i en situation där någonting blir reklam utan att man vet om att man är utsatt för reklam; med andra ord, om det skulle finnas dolda budskap i samarbetet, vilket är en balansgång man som samarbetspartner ständigt måste gå. Mats Georgson, konsult, föreläsare och universitetslektor inom strategi, marknadskommunikation och brand management, ställde i samband med denna diskussion frågan till Johan på BillerudKorsnäs om det inte kliade i fingrarna att lägga sig i processen mer än vad de gjorde. På det svarade Johan att det självklart kliade i fingrarna, som företag är det lätt att frestas att vara mer delaktig i den konstnärliga processen då det ju är så man jobbar med exempelvis en reklambyrå, men han var tydlig med att det gäller att inte vara klåfingrig och lägga sig i, för det är då det kan bli fel och hade man varit det hade man heller inte fått samma resultat. 

Johanna menade att det inom kulturen finns en generell rädsla för sponsorer, kanske just på grund av ovanstående anledningar, men på Tekniska museet är man måna om att istället ha ett samarbete, där man gemensamt driver en angelägen fråga och utbyter kompetenser. Museet har iår belönats med det prestigefulla priset Årets museum, för att de genom framgångsrikt förnyelsearbete och brukarorienterat fokus har lyckats uppnå målsättningen att vara "alla små geniers favoritställe". 

Se trailern för dokumentären True Intention nedan. Vid intresse av att få veta när dokumentären blir tillgänglig för allmänheten går det bra att höra av sig till trueintention@reflectioncompany.com. 
 

Senaste nyheter